Pórek v kuchyni

Pojďte s námi nahlédnout pod slupku pórku, zeleniny, která má v české kuchyni své čestné místo. Dozvíte se, jak pórek působí na naše zdraví a přidáme pár jednoduchých receptů.

Pórek (odborný název pór) se pěstuje již více jak 4000 let. O jeho léčivých účincích na lidské zdraví věděli již staří Řekové a Římané. Tato nenápadná zelenina toho zvládne totiž opravdu hodně. Umí bojovat proti bakteriím a plísním, čistí žaludek a zlepšuje průchodnost střev, pomáhá při redukčních dietách, je ideální zeleninou pro lidi trpící záněty močového měchýře, povzbuzuje mozkovou a srdeční činnost. Pórek můžeme zařadit mezi diuretik. To znamená, že pomáhá lidem trpící dnou a revmatismem. Jsou prokázány i účinky v boji proti rakovině tlustého střeva obzvláště pak v kombinaci s česnekem. Je zdrojem vitamínů A, C, K, B1, B6 a kyseliny listové. Navíc si na něm mohou s chutí pochutnávat i ti, co si drží váhu. Ve 100 gramech pórku je totiž ukryto jenom 193kJ a přitom žádný cholesterol. Zkrátka ideální zelenina.

Pórek se pěstuje u nás, ale je i dovážen především z Francie a Belgie, na pultech obchodů ho tedy můžeme koupit po celý rok. Pórek se skládá z několika křupavých vrstev. Má výraznou, pikantní a až štiplavou chuť. Barva je zeleno-bílá. Věděli, jste, že mnohem více vitamínů najdete právě v zelené části pórku?

Při nákupu se vyhněte kusům, které vykazují známky hniloby nebo mají povadlé listy. Pórek uchovávejte v chladničce, kde vám vydrží minimálně týden. Před použitím pak důkladně zeleninu opláchněte, abyste se zbavili všech nečistot, který se mohou skrývat i mezi jednotlivými listy. Velký pozor si také dejte, pokud na pórku objevíte malé dírky. Ty způsobuje larva vrtalka a pórek je pak ke konzumaci nevhodný.

V kuchyni se pórek těší velké oblibě, najdete ho ve spoustě receptů. Pro svou pikantní chuť se totiž využívá nejen jako zelenina, ale i jako koření (odkaz na domácí vegetu). Navíc má všestranné použití. Je totiž vhodný na smažení, zapékání, dušení či třeba vaření v páře. Přidat ho syrový můžete do pomazánek, polévek, masových směsí, slaných koláčů. Skvěle se kombinuje s bramborami a rýží. Pórek můžete také zmrazit. Chcete si připravit dochucovadlo nejen do polévek? Pak využijte náš recept na mletou zeleninu v soli. (odkaz) I zde je pórek zastoupen.

 

Chcete využít pórek v kuchyni a dochází vám nápady? Pak neváhejte a vyzkoušejte některý z našich receptů. Začít můžete třeba u pórkové polévky, pórek můžete zužitkovat třeba i v bramborových muffinech s křepelčím vejcem. Máte jen chvilku na uvaření oběda a milujete nivu? Pak vsaďte na kuřecí prsa s nivou, šunkou a pórkem. S pórkem zkrátka nešlápnete vedle.

 

 

 

Join the discussion

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *